fredag 27. juli 2018

Cadiz og Cabo Trafalgar

Hallo folks,

Vi nyter morgenkaffen ombord mens vi venter på tåkelette her i Barbate, visstnok en viktig tunafiske havn.

Cadiz er en flott og stolt by på Spanias sørlige Atlanterhavskyst, faktisk en av Spanias eldste byer skal vi tro Imray's pilot bok. Her er det få turister og mange stolte spanjoler med null engelsk språk. Ole og jeg syklet en runde i byen hvor noen gater er så smale at det knapt er plass til to sykler i bredden. Mens Therese og Pål var henvist til å traske langt avsted for å handle mat og drikke med vår supre lille tralle til den slags bruk .

Kansje de er dårlige på engelsk her omkring pga historiske hendelser som fant sted i området her på 1500-tallet. Som nevnt på denne bloggen forleden dag var Cadiz en viktig base for den spanske flåten i middelalderen og er det fortsatt med en stor marinebase her. Den gang, mer presist i 1497, var den spanske og franske flåten på 33 skip samlet her til forberedelser til en felles operasjon for å støtte en planlagt invasjon/erobring av England. Oioi!!

Men det gikk slett ikke bra. England fikk nyss om planen og sendte sin flåte på 27 skip under admiral Nelson's kommando ned hit og overrasket spanjoler og franskmenn. Det hele kulminerte i et sjøslag ved Cabo Tafalgar, der engelskmennene knuste den spansfranske flåten og derved forhindret den skumle planen og påførte spanjoler (og franskmenn) et smertefullt nederlag. Dessverre ble Nelson skutt og drept i slaget, sendt hjem til London i kiste, utropt til nasjonalhelt, gravlagt i St Pauls Cathedral til pomp og prakt og fikk en plass oppkalt etter stedet der slaget fant sted og der står han høyt hevet på bauta og skuer utover den norske julegranen hvert eneste år. En adskillig bedre skjebne enn den stakkars Columbus fikk!

Vi seilte forbi Cabo Trafalgar igår uten så mye som et løsskudd for baugen. Kvelden her i Barbate forløp uten store hendelser. En fin ny marina ved en "sjelløs" liten by ifølge pilotboken, men et passe stoppested på vår vei til neste stoppested og slutten på denne etappe 5, Gibraltar.

Cadiz i sikte
Gamlebyen - labyrint av smale gater

Sykkeltur i byen - her ytterst ved havet og Castillo San Sebastian i bakgrunnen 

Bijou i gjestehavnen i Cadiz
Byebye Cadiz 



Cabo Trafalgar m fyret ytterst på odden til venstre