lørdag 14. juli 2018

Biscaya dag og natt



Da er vi kommet oss over havet til Spania – helt etter plan og i rute! Biscaya har vist seg fra sin aller beste side med strålende sol, mild luft og vind fra nordøst hver dag og fantastisk stjernehimmel hver natt i snart 2 ½ døgn 😇

Vi droppet «vaskemaskinen» ved Pointe de Seine,  den sydlige av de to tuppene av Bretagne, det er jo bare skryt!!  Vi dro rett vest og nord for Ile de Seine før vi dreide sydvestover med kurs rett mot La Coruna. Seilte fint hele onsdag til ca kl 0300 natt til torsdag da det plutselig stilnet. Kort visitt av noen søte og lekne delfiner. Lunch og middag på fransk vis. Au revoir la France!

Ganske grei natt og fin ny dag på rolig hav. Dagens høydepunkt? To store hval dukker opp på morgenkvisten ganske nær båten, ca 75m unna. De svømmer rundt foran båten, blåser luft og vann og lager dype durende lyder og er store, veldig store – nesten som Bijou, ca 10m lange. Vi gikk for motor frem til ca lunchtid pga lite vind. På menyen stod laks m pasta og selvfølgelig fransk hvitvin. Det smakte godt og luktet sikkert langt av sted for hvalene dukket opp igjen like etterpå. Det er veldig flott å se/høre når de kommer opp og pruster høyt til værs.  Ellers ser vi absolutt ingen eller ingenting, ikke en gang en båt.

Midtveis i Biscaya feires med Bernard’s egenkomponerte aperitif. Det blir jo litt feil å kalle det for en ankerdram når vi cruiser her ute på ca 4.800 meters dyp.  Minouche disker opp med  poulet basques, kjøpt i Bretagne og som altså skal fortæres når vi nå (nesten) seiler forbi baskerland i Spania. What a coincidence! På toppen av det hele får vi et lite show av 5 – 6 høythoppende tunfisk litt ut til babord. Kult på havet😄

Seilte gjennom natten til fredag med gennaker på ganske rolig sjø og med tusen stjerneskudd. Fantastisk skue. Etterhvert øker vinden og vi strever med å få ned gennakeren som får seg en smell, dvs revner litt. Det kan vi fikse med litt tape etterhvert. Seilte videre med lite storseil og full genoa resten av dagen og kvelden og får følge av en stor flokk med delfiner 🐟🐟🐟inn mot La Coruna. Her kan de skryte av at de har verdens eldste operasjonelle fyrtårn som ble bygget av romerne den gangen romerne herjet i Europa. 

Så hva gjør man ombord på lange dager til havs? Vi fisker litt, leser bok, spiser, sover og fikser småting i båten.......og – som vanlig – lapper sammen Boris.  For to år siden ved Padstow i England var det hodet som fikk en stygg trøkk i ublidt møte med kabinluken på hans egen båt – 8 sting i knotten.  Nå har han klemt fingeren sin i kjøleskapet. I KJØLESKAPET?!?  Det er godt å ha med Jean Claude som er kirurg og som har sine sysaker i orden.

Jeg tar det mer med ro og har bl.a. tilbragt en time i seilskottet helt forut med skrujern, drill og diverse verktøy for å fikse en lensepumpe og lage noen fester til et ekstra solpanel som står der. Ikke værst å kunne gjøre den slags midt i Biscaya.

«Sånn går no dagan der ut på havet» 

Det blir jo litt dårlig med søvn med motordur eller andre lyder og bevegelse i båten underveis, noen få timer her og der. Vi er litt trøtte nå og ser frem til en natt i havn. Kanskje rekker vi en tapas eller ti før øyelokkene ramler ned. 

"Trollhatten" ve3d Camaret

Byebye France!

Lunch til havs

En hval der ute

Må jo ha noe å gjøre  - alt ut av seilskottet forut

På vei ned i dypet (seilskottet)

Mer lunch på fransk vis

Operasjonsstuen i Bijou

Pasient og kirurg

Jean Claude sajekker forholdene på dekk før natten setter ....

....da ser vi jo ikke så mye

Vi ser land (Galicia, Spain) og feirer med champagne

Innseiling til La Corunba i solnedgang med Hercules Tower i bakgrunnen - verdens eldste fyrtårn

Gammelt og nytt i La Coruna havn