lørdag 24. juni 2023

NY SEILPLAN

 

«Så gjør vi så når vi vasker vårt tøy, vasker vårt tøy, vasker vårt tøy, tidlig en tirsdag morgen» heter det i julesangen, skjønt julen er langt unna, faktisk nesten så langt unna som det er mulig gjennom året. Men jeg fikk vasket mitt tøy på et utmerket myntvaskeri mens mannskapet valset rundt hele Santander på jakt etter båtutstyrsbutikk og antagelig et glass øl.

Etter hvert fant jeg de på en kafe der vi spiste en enkel lunch før vi handlet mat og drikke og tok en taxi tilbake til Bijou. Der ble ettermiddagen brukt til stell og stull på båten. Tusen takk til Boris som brukte timer på å lage fine dyneemaløkker til bruk på Code eller Gennaker skjøtene. Sigurd forklarte bruk av barberline, som han mener jeg kan ha glede av. Barber liner, som brukes på Code eller Gennaker skjøter for å regulere vinkel på skjøtet inn i seilet, er nytt for meg.  De hadde kjøpt et par sånne for å teste ut på Bijou.  Sigurd laget utmerket middag og så var det natten.

Vi sjekker vær og vindprognoser for dagene frem mot slutten av juni da vi skal ha lange strekk oppover franskekysten. En kraftig kuling bygger seg opp i Atlanteren med kurs for Biskaya bukten mot slutten av neste uke med sterk vind fra nord, akkurat da vi hadde tenkt oss oppover der. Det går nok ikke så bra. Vi må oppover der før denne kulingen kommer til oss så da må seilingsplanen endres.  Istedenfor å gå langs kysten hele veien og se koselige steder på spanske kysten før den lange og kjedelige franskekysten opp til La Gironde bør vi gå rett over Biscaya til La Gironde og heller surre rundt der oppe i dagene før vi søker ly i La Rochelle.  Men da må vi gjennom et enormt skytefelt i både spansk og fransk sektor. Vi ringer et fransk telefonnummer og finner ut at det skal skytes fredag fra 0830 til 1230, men ikke i helgen. Vi vurderer å gi f…... og heller be Sigurd som er general å rope «hold your fire» når vi passerer skytefeltet, men kommer heldigvis på bedre tanker. Her er det bare å vente.

Vi har vestlig vind torsdag denne uken og utnytter det til å seile til Bilbao. På turen, i strålende fint vær, får vi testet både Code seilet og Gennakeren med de nye dyneemaløkkene og med og uten den mystiske barberline. Deilig å få brukt Gennakeren som ser ut til å være i fin stand selv om den ikke har vært brukt siden 2019.


På vei ut fra Marina de Cantabrico.....

........og forbi Santander









 

The Beauty....
....and the Beast
The Beauty and the Beast 2








Code seil


Skalldyrssalat til lunch på vei til Bilbao

Gennaker








På vei inn til Getxo/Bilbao


Det ber en stor havn her utenfor Bilbao med mye trafikk og marinaene ligger helt innerst. Straks etter  at vi har lagt til kai i Puerto de Getxo dukker Hans Jacob opp. Da er vi alle mann alle og feirer det med en øl og en ankerdram. 


Sigurd, Christian, Hans Jacob, Boris

Fredag blir vi liggende i Bilbao, eller rettere sagt Getxo, for ikke å terge på oss spanske eller franske skyteglade soldater, Vi bruker dagen til en runde opp til Bilbao som faktisk ligger et godt stykke fra kysten/havnen her nede. Der besøker vi det fantastiske Guggenheim museet, et ikonisk bygg med en fantastisk samling kunstverk. 


Uber til Bilbao

Guggenheim museet

Jeff Koons, Andy Warhol m.fl. 

husker ikke, men fint bilde syns jeg

Bilbao 

Etter denne kulturelle opplevelsen drar Boris sin kos til San Sebastian for å fly til Nice dagen etter. Takk til Boris for humørfylt selskap og iherdig innsats med seil opp og ned og opp igjen og ned igjen stadig vekk.  


Farvel til Boris i gamlebyen

Tannlegen og generalen og jeg tilbringer ettermiddagen i den livlige og flotte gamlebyen der det kryr av små butikker og cafeer og restauranter og masse folk og kanskje enda flere Iberico skinker og ymse oster.  Det blir noen glass på veien og etter hvert baskisk tapas som kalles Pintxos, til forveksling ganske likt Pitxo der Bijou ligger og dupper. Ikke så rart at vi går litt i surr med disse vanskelige navnene. Vi må jo prøve det her i Baskerland. Mye snadder vi ikke helt vet hva er på altfor store brødbiter. Mer interessant enn godt får vi si. Men en fin avslutning på min spanske tilværelse her langs Nord Spanias frodige og spektakulære kystlinje. Så handler vi mat og drikke for lange dager på havet før vi tar en Uber tilbake til Bijou.


Pintxos 


Der er det full midtsommerfest med disco ute på pongtongen rett ved der vi ligger. Oioi, dette kan ta hele natten.  Det passer jo litt dårlig for oss for lørdag og søndag ser vindforholdene relativt bra ut for å krysse så vel andedammen som skytefeltet og vi har jo «klarering» gjennom helgen.  Vi må dra litt tidlig i morgen og kommer ikke frem før søndag kveld. Og det blir jo ikke så mye søvn på turen.



Vi blir nok uten dekning det meste av tiden. Until then!