onsdag 21. juni 2023

LASTRES - EN PERLE

Vær og vind styrer vår seilingsplan. Fra Gijon blir det motvind og da legger vi inn en kortere distanse, ca 20nm. På kryss blir det ca 30nm som tar ca 6 timer med 5 knops fart, mer enn nok for en grei dagstur på skråplanet.  Det blir kanskje nok vind på ettermiddagen så vi utsetter avreise til ca kl 13. Vi får fin vind på relativt flat sjø og suser av gårde i godt over 5 knop – herlig kryss og ikke mer skråplan enn at vi kan spise vår lunch ute i cockpiten. Med sprayhood, eller vindskjerm på godt norsk, oppslått blåser heller ikke lunchen til havs. En flott dag på havet.

På vei opp

Vi skal til Lastres, en liten by bak en frodig odde, Cabo Lastres, med et stolt fyrtårn som blinker sine gule, grønne og røde lys utover havet.  Havnen ligger rett ut i havet bak en enorm molo, omtrent som å bygge en havn ytterst på Marsteinen for de som er kjent i skjærgården utenfor Bergen. Oppover fjellsiden mot Cabo Lasters klynger husene seg til fjellet. Ingen marina her, stort sett bare fiskebåter, noen små lokale båter og noen få seilere, som oss, på tur østover eller vestover denne vakre kystlinjen. Vi rekker en tur til topps av klippen, rett og slett en liten topptur, gjennom en utrolig velstelt og fargerik liten landsby. En estetisk nytelse! Og vi rekker ned igjen og inn på en bar i strandkanten akkurat idet himmelen åpner alle sluser ledsaget av heftig lyn og torden. Det blir middag om bord med utsøkt godt kjøtt kokkelert av Boris.


gjennom sjarmerende Lastres


 







Det var det året det var så bratt......





På toppen ved Cabo Lastres

Middag ombord

Etter rolig natt til mandag 19/6 i denne enkle havnen har vi tenkt å starte tidlig, ca 0700, for å nå frem til Santander, ca 70nm unna. Men vær og vind vil det ikke slik. Det er meldt vindstille til langt ut på ettermiddagen med et blaff av motvind i løpet av dagen. Det ser bedre ut dagen etter da vi visstnok skal få medvind. Ikke så mye, men nok til at vi kan seile på mitt nye Code seil i samme fart som for motor og dessuten gå en rett linje til målet. Vi får se. Og sånn gikk det til at vi blir her i sjarmerende Lastres en ekstra dag og bare driver dank i regnværet som kommer og går, skjønt regnvær går vel ikke. Regnvær har ikke bein å gå på. Det kommer og forsvinner i flyktig svev.


.....mens vi tester verdens minste expressomaskin
Ditlef fikser frokostbrød.....


Super kapteinsmiddag på La Rula

Det var en god beslutning av flere grunner.  For det første ble det kapteins middag på La Rula nede i havnen og den var svært så god viste det seg. For det andre fikk vi se nattfiskerne i aksjon på den enorme moloen. De fisker blekksprut på stang!! Og holder på hele natten!! Og for det tredje ble vinden dagen derpå enda litt sterkere enn prognosene tilsa, i hvert fall for en kort periode.  

Nattlig fiskelykke


Reveljen gikk 0630 og vi var av gårde 0700 – 70nm er veldig langt for en dagsseilas. Grått og trist vær, men flatt hav her i andedammen som også kalles Biscaya-bukten. Etter noen timer tar vinden seg opp og vi setter fullt storseil og ruller ut Code-seilet. Vi får mange timer med superseilas i opptil 8-9 knop, men etter hvert dabber vinden av og vi motrer de siste timene inn mot Cabo Mayor utenfor kanalen inn til Santander som ikke er noe spesielt vakkert sted, men det har det kanskje vært en gang. Flere storslagne bygninger og et royalt palass ytterst på en pynt kan vitne om det. Langt innenfor bysentrum, like ved flyplassen, ligger Cantebrica Marina der vi får plass og kan sette av Ditlef etter en velfortjent ankerdram og bedre middag kokkelert av Boris.




Punta Mayor utenfor Santander

 

Takk til Ditlef for hyggelig selskap og fine bidrag til at vi har fullført andre etappe på denne seilasen på vei nordover og hjemover.

Og like før Ditlef hopper av, dukker Sigurd opp og hopper på. Sånn sett kunne vi dratt videre allerede neste morgen, men kapteinen trenger litt ro og hvile, det vil si finne et myntvaskeri og vaske tøy, drive litt kontorarbeid, skrive litt blogg, bytte et solcellepanel, booke vinterhavn, følge opp et par utstyrsleverandører, snakke med min kjære Grete og fabelaktige barn og sikkert andre saker og ting som alltid dukker opp.





























Dessuten er det meldt fortsatt regn så da blir vi her i to netter og tar en tur inn til byen i dag.