Porto er velkjent for de fleste – for et makeløst
sted!
Vi tar metro til byen og valser inn på hotel
Vecci, ikke Gucci, der vi bor fint og flott nær gamlebyen, anbefalt av
reiseleder Charles som har vært her før. Så er vi turister resten av dagen og
får med oss diverse overdådig utsmykkede kirker, Sao Bento togstasjon med sine
dekorasjoner av porselensfliser, et bryllup i kirken ved Torre dos Clerigos, en
portugisisk fristelse ved Sè Catedral, vandring gjennom gamlebyen, Cais da
Ribeira med sine mange turistfeller, men likevel veldig sjarmerende og trivelig
promenade langs elven. Vi spiser Bacalao lunch som sikkert var god, men jeg
liker jo egentlig ikke Bacalao. Den klippfisken kan de ha for meg. Vi vil
heller ha portvin som vi finner på diverse barer på vår vei, det liker jeg jo,
og sangria. Charles kjenne til et hull i veggen hvor de servere utmerket
middag. De er flinke med fisk her langs kysten. Her kunne vi vært flere dager,
men havet kaller på ivrige seilere.
|
Litt som i Lisboa |
|
Togstasjonen
|
|
Torre dos Clerigos
|
|
Bryllup på gang
|
|
Det ble kanskje for mye for denne karen |
|
Portugisisk fristelse |
|
En vi traff på veien
|
|
Bjørn og skipper
| Elvebåt med porto tønner |
|
|
Bjørn og Charles
|
|
Strålende god mat i hullet i veggen |
Vi kommer oss ut dit i 12-tiden og seiler i
motvind sammen med et stort regattafelt der alle båtene stort sett går fortere
enn oss. De har nok ikke så mye bagasje eller portvin om bord som oss. Etter
hvert tar vinden seg opp og det blir en heftig seilas inn mot målet. En bøtte
sand velter når Bijou krenger med ripa i vannet og jammen får vi sandstrand om
bord likevel. Bjørn finner feiebrett og
redder det meste tilbake i bøtta. Til slutt er vi fremme, bare en ½ time før havnesjefen
må hjem til kone og barn.
|
På vei ut fra havnen i Leixoes |
Viana do Castello er ukjent for de fleste - men
for en artig liten by her «in the middle of nowhere»!
Det er den eneste havnen på ruten nordover der vi
kan komme inn før Baiona i Spania som blir altfor langt for det som er igjen av
dagen. Gjestehavnen er så liten og bortgjemt at vi ikke finner den og må ha
hjelp fra den hyggelige havnesjefen via VHF for å finne frem. Ikke så rart
kanskje, for den er flyttet til et helt annet sted enn det som står i
pilotboken. Det er bare en annen båt i gjestehavnen. Ingen stopper her.
|
Her er den
| Trampebåt
|
|
|
Hvor er gjestehavnen? |
Vel fremme kommer havnesjef om bord og registrerer
oss med pass og skipspapirer. Ikke så ofte norskebåter kommer inn her sier han
og ville gjerne ta et glass med oss, men han måtte prioritere kone og barn på
en lørdagskveld. Han anbefalte Asturia for middag, en utmerket liten
familiedrevet restaurant i nærheten. Vi spurte fruen der om det fantes en
hovedgate i byen. «Not much of a mainstreet» sa hun og pekte ut retningen. Men
der var det både fint og livlig og mange små sidegater med et yrende liv. Etter
mye frisk havluft og litt mer portvin blir seilerne så trøtte at vi går til køys.
|
Mainstreet
|
|
Main street Viana do Castello |
Søndag bar det av sted mot Spania og i skrivende
stund passerer vi grensen mellom Portugal og Spania i fin nordvestlig bris på
vei til Baiona, der Columbus kom inn da han returnerte fra Amerika på en av
sine mange ekspedisjoner dit. Han skulle vel egentlig til Cadiz eller Sevilla,
utgangspunkt for ekspedisjonene, men vindretninger i Atlanteren gjorde det
vanskelig å komme seg til Europa syd for Azorene på de tider da båtene hadde
seilføring som ikke egnet seg til annet enn slør og lens. For dere som ikke er
seilere så betyr det å få vinden inn bakfra. Så vet dere det.
Baiona havn var litt stusselig, men det ble
spennende da vi fikk besøk av en liten 2-3 meters hval, muligens en niese, som
dukket opp rett ved Bijou og gikk under oss og opp på andre siden. Det kunne
til forveksling se ut som en liten spekkhogger, kanskje fra Tveita-gjengen? og
vi var klare til å kaste ut sand. Men han eller hun var snill og bare
nysgjerrig.
Byen hadde en fin liten restaurantgate der vi spiste fantastisk bra
tapas med retter anbefalt av en strålende blid og stor serveringsdame.
Strålende god Iberico skinke, andre gode skinker og pølser, utrolig gode oster,
til og med blåmuggost som jeg egentlig ikke liker, men nå er jeg omvendt. Det er aldri for sent å snu eller prøve noe
nytt!
|
Strålende god tapas i Baiona |