torsdag 1. juni 2023

Endelig på vei - eller vann

Rene ku-sleppet ja! Bijou var så glad for å komme på sjøen at hun ikke ville stoppe ved servicebryggen for en aldri så liten pust i bakken eller skal vi si dupp ved kaien Jeg var jo ikke vond å be, så det bar rett ut på havet for en tur inn til marinaen Boca de Belem nærmere Lisboa for å plukke opp Bjørn som landet omtrent samtidig og dermed gikk glipp av ku-sleppet.  Nå skal jeg ikke snakke mer om disse vårkåte kuene.

Vårkåt ku på vei ut av fjøset

Bjørn og skipper


Det var fint å få selskap om bord og vi tøffet av gårde utover igjen mot havet og til Cascais, Portugals svar på ST Tropez. Stor ståhei på havnen med sportsbil show, flust av nye og gamle Ferrari, Maserati, Porsche og andre flotte doninger på fire hjul. Vi fikk etter hvert ordnet med våre to doninger på to hjul, men før det ble det mye jobb med seilene og en kveldstur på byen med tapas middag på liten og livlig tapasbar med ditto store drinker.

Vi lot oss ikke friste til en lang kveld på byen, men gikk pent hjem og la oss i skapelig tid. Tidlig søndag morgen begynte dramatikken da Bjørn kom i klammeri med toalettet. På finurlig vis klarte han å kappe en bit av pekefingeren ved bruk av pumpen på dassen. Det så ut som han hadde slaktet en gris på badet, men det var altså bare et lite slakt av seg selv. Vi bandasjerte etter beste evne og straks etter frokost tok han turen på sykkel til legevakt der han måtte vente store deler av søndagen. Litt leit at mannskapet skader seg før vi har begynt på seilasen, men vi trøstet oss med svært god burger på KBueno i marinaen.

Bjørn i arbeid med nytt storseil

Mandagen gikk med til mer arbeid med seilene og diverse arbeider ombord. Tirsdag skulle vi dra til Peniche. men da vi skulle montere fokken hengte den seg opp 1/3 del opp forstagsprofilen. Selv med to mann hengende i seilet rikket den seg ikke. For å få den ned ble jeg heist opp dit og festet et tau som vi kunne legge på vinsjen for å få nok kraft nedover.  Da kom den ned med et smell. Uten forseil blir det en traurig seilas nordover og skipperen ble litt deppa. 

...og med skadet forseil

Vi smurte trallen litt og prøvde å heise seilet en gang til.  Med mye trykk på opphalet kom trallen med seilet seg over kneika med et skrik eller nok et smell og etter hvert helt til topps. Den skal forhåpentligvis ikke ned igjen før Bijou skal i vinteropplag.  Skipperen ble svært så glad og mannskapet klappet med sine 9 fingre.


House of Wonders

Da vi endelig var klare, var det litt for sent på dagen til å rekke frem til Peniche i dagslys. Da fikk vi tid til en tur på land og spise middag på House of Wonders, en litt artig rooftop vegetar restaurant! På tide å prøve det når jeg nærmer meg 70. Istedenfor å gi oss en meny står en liten inder og viser alle rettene som koster det samme. De ser jo lekre ut, omtrent som et fransk bakeri, men med andre kulører. Jeg har ikke vært på noe sånt før og det blir kanskje en stund til neste gang og de vinner nok ikke Bocuse d’Or. men det var fint og flott i Cascais.




Siden vi blir i Cascais en ekstra dag, venter vi like godt her på Charles som ankommer sent på kvelden, nærmere midnatt.  Da er mannskapet på plass og vi rekker såvidt en night cup for å feire det!

Endelig avgang onsdag, en dag forsinket. Hva gjør vel det for vanlige folk med god tid? Eller uvanlige folk med litt mindre tid? I frykt for å måtte droppe en landtur med overnatting i Porto der vi må parkere Bijou i marinaen i Laixoes et stykke unna, bestemmer vi oss for å dra direkte til Laixoes, 160 nm nordover. I fantastisk vær, rolig sjø og etter hvert fin vestlig bris prøver vi seilene for første gang og til alt overmål går det helt strålende. På kvelden, etter fiffig lunch og stor middag kokkelert av Bjørn, løyer vinden og seilene tas ned et stykke forbi Peniche.  Så er det motor hele veien gjennom månelys natt og grå torsdag. 

Endelig under seil

Cabo daRoca

Charles og Bjørn

Det blir jo litt dårlig med søvn med bare 2 timer frivakt og 4 timer på vakt (alltid to på vakt samtidig). Men vi våkner vel til etter ankerdrammen som blir ca kl 14 i dag. Eller kanskje vi sovner av det? Det får bli som det blir. I morgen fredag tar vi tog eller taxi til Porto i alle fall for et døgn i Porto-land.


Måneskinn på nattseilas langs Portugals lange kyst


Svarte natten