Det var dårlig med nedfallsfrukt fra trærne i
Pilos, men de har en hyggelig plass i sentrum og vi fant en god restaurant
takket være tips fra Marianne og Johan som var her noen dager etter seiltur med
oss i juli.
|
God mat på Aetoq, Pilos |
|
Enda bedre mat ombord |
Grillet fisk og god vin fra Santorini smakte godt
etter to døgn på sjøen. Ikke slik å forstå at vi led noen ernæringsmessig nød
der ute på havet. Håkon, klistret til
kjøkkenbenken, kokkelerte de mest utsøkte måltider til både lunch og til
middag. Neida, vi har det så bra så her om bord. Men kokken trenger også en
fridag!
|
Ankerharry i arbeid |
På den korte turen fra Finakounda til Pilos seilte vi langs flotte klipper og innom sjarmerende Methoni med sitt fantastiske venetianske fort hvor spanske Cervantes, forfatter av prosaverket Don Quixote, satt fengslet en periode. Don Quixote regnes som det mest innflytelsesrike spanske litterære verket noensinne og den første romanen i den vestlige literatur-historien. Kan jeg noe om dette? Absolutt ikke og kanskje er jeg på dypt vann her. Forsåvidt ikke så dypt her i havnen i Zakinthos town, men på vannet i alle fall.
|
Ved O. Finkounda |
|
Fortet ved Methoni |
|
Cervantes suite? |
Pilos ligger i sydenden av en stor nesten lukket
bukt, Ormos Navariniou. Et stort sjøslag her avgjorde uavhengighetskrigen for
Hellas i 1827. Tyrkia kontrollerte Hellas på den tiden. Ifølge et forslag fra
England, Frankrike og Russland skulle Hellas være et autonomt område med indre selvstyre, men under fortsatt tyrkisk kontroll. Hellas som lå med brukket
rygg på den tiden, aksepterte dette, men ikke Tyrkia. Admiral Codrington
bestemte seg da, uten klarering hjemmefra, for å angripe den tyrkisk -
egyptiske flåten som holdt til her i bukten.
Med 26 skip og 1.270 kanoner mot 89 skip og 2.450
kanoner seilte han inn i bukten med bare halvåpne kanonluker, fanfare og orkester på
dekk. De ankret opp midt i sirkelen av tyrkerne og egypterne som lå ankret opp
i en stor bue i bukten. De lurte
vel på hva dette var for noen festligheter før de kanskje skjønte alvoret og
fikk summet seg til å skyte på orkester-gjengen. Men da ble det fart i sakene. Slaget
varte 4 timer og Codrington senket de tyrkisk/egyptiske skipene med mann og
mus, her passer det vel med mus som det var mange av på skipene den gangen. Vi
har heldigvis ikke sett en eneste mus på Bijou. Et skikkelig blodbad ifølge
Cordrington’s rapport. At han vant mot en så mye større flåte sier vel litt om skyteferdighetene i den engelske marinen den gangen. Han slapp refs for å sette i gang dette på egenhånd, men
fikk heller ikke noen honnør for seieren. Uten flåte ble tyrkerne etter hvert
jaget ut av Hellas av franske soldater og landet fikk sin selvstendighet og frihet.
Sånn gikk det med den saken.
|
Kaptein til rors for en gangs skyld |
I Pilos ramlet vi tilfeldigvis innom en
båtutstyrsforretning med en svært så hyggelig og jovial gresk eier. Han
forsøkte å selge alt mulig til oss med sin sjarm, sin forfriskende gule saft,
sin olivenolje på søte små flasker og all verdens skryt av Norge og nordmenn.
Han hadde ikke så mye utstyr som jeg trenger, men i ren sympati kjøpte jeg en
liten sluk til tunafiskestangen min. Jeg har en stor sluk og en mellomstor sluk
som må ha skremt bort mann og mus som det heter, her passer det kanskje bedre
med mann og fisk. Min nye plan er å fiske etter mindre fisk med en mindre sluk.
Det kommer jo an på størrelsen, gjør det ikke? Noen påstår i hvert fall det.
Nok om det.
En adskillig større fisk ligger på havnen her, en
korvett eller minesveiper mener marineeksperten Charles. I alle fall, sikkert
en av den greske marines stoltheter. Vi stryker forbi dette grå monster i
grålysningen med halvåpne kanonluker, men uten orkestermusikk. Det ble intet
blodbad, men derimot en fantastisk fin seilas hele veien opp til Katakolou
langs den siste bit av Peloponnisos’ kyst.
|
Pilos fort |
|
Handletur i Pilos |
Katakolou er et litt trøtt sted, men det beste
utgangspunkt for å besøke Olympia, en knapp time med bil/buss unna, der OL
oppstod i antikkens Hellas. Vi har ingen OL-ambisjoner og har ikke tenkt oss
dit. Men cruiseskip på rekke og rad legger til her med forventningsfulle
OL-turister. To store cruiseskip ligger her når vi nærmer oss. Vi ankrer opp
utenfor havnen og får med oss når MSC Magnifica legger fra kai. De spiller «Time
to say goodbye» på lydanlegget og jammen er ikke det samme melodi som da Eva og
Charles var på dette cruiset for 5 år siden. Det kan vel hende at mannskapet er litt lei av
den låten.
|
Charles sin cruisebåt |
|
Det går an å ha det verre |
|
OL-laget |
|
OL-laget |
Men vi er ikke lei av Håkons mat. Middagen med stekt kalvefilet, små poteter, en grønnsakblanding og smør m urter og lime
er så himmelsk bra at hadde matlaging vært en OL-gren ville Håkon tatt «gullet
hem» som de sier i Bergen.