mandag 28. oktober 2019

I mål for sesongen!!


Nå er vi på gamle trakter her i det Joniske hav – Zakinthos, Cephalonia, Ithaca, Meganisi og Lefkada. Godt å se grønnkledde åser med ruvende fjell bakom og lune fine kroker med kritthvite strender og klipper og berg med finurlige formasjoner, alt pakket inn i et fabelaktig fint vær. Varmt i luften, varmt i vannet og varmt i seilerhjertet, men lite vind, knapt en krusning på vannet.  

Få båter på havnen i Zachintos
Vathi, Ithaca
Både torsdag og fredag ble det motor hele veien, først til Ormos Skhinousa på Ithaca, en nydelig og helt stille uthavn nær hovedbyen der på øya, Vathi.  Så stille at du kan høre myggen slå til på leggen din etter sengetid og det er jo uvanlig stille, ikke sant? Vanligvis hører du ingenting før den surrer rundt hodet ditt. Og når den går inn for landing nær øret ditt hørtes det ut som et kjempestort vogntog som raser forbi. Du klasker til med hånden i en rask bevegelse, men ikke rask nok. Ny stillhet, kanskje er den død? Men nei, etter noen minutter kommer den ivrige blodsugeren stormende mot øret ditt i et nytt iherdig angrep. Og sånn går no natta vil de sikkert si i Nord-Norge.  Her kaver vi rundt i køya og slår til venstre og høyre inntil den enes død eller den andres brød.  I det stille ber vi om bare litt vind som kan blåse bort de små ufyselige krekene.      

Havblikk
Men neida, fredag opprant med stille vær vi gikk for motor hele veien til idylliske og litt eksklusive Meganisi, en ganske lav øy blant de ruvende naboøyene. Her finnes knapt turister, bare flotte eiendommer og et par små sjarmerende landsbyer uten hoteller og mange fine lune bukter.

Speider etter litt vind
Som sagt ingen vind. I et optimistisk øyeblikk prøvde vi genakeren i håp om å få litt fart på skuta. Så fort den kom opp, ble det vindsiesta og den hang bare der og slang. Litt sånn som de tre kommunearbeiderne som står eller sitter litt henslengt og ser på den fjerde som graver en grøft. Vi lot graveren stelle med sitt og dro ned genakerstrømpen, men lot hele stasen henge fra mastetoppen til spott og spe for allmuen og i håpet om et vindpust senere på dagen.

En litt stor, men veldig god ankerdram i O Skhoinos, Ithaca

På Meganisi ankret vi opp i Port Atheni, en av tre dype fjorder inn på østsiden av øya. Da kom det jo litt bris, men det er ikke så greit å sette genaker når skuta ligger for anker. Det blir bare rot av sånt. Da kom stasen ned igjen. Alt det arbeidet med å få den opp og ned igjen uten så mye som en meter med seiling. Da er det greit å finne litt trøst i en ankerdram.


Fortsatt ganske varmt i vannet



Badeengler










Kjøkkentjeneste
Port Atheni, Meganisi

















Som dere kan forstå er det lite å si om disse stedene nå. Jeg har jo vært her før med Grete, tatt mange bilder og kjent på atmosfæren og kommentert opplevelsene våre her på tidligere blogger.  Så det får bli med følgende oppsummering - dette området er nok min favoritt for seiling i Hellas.

På veien videre streifer vi innom Onassis’ øy, Nisos Scorpios. Vi ser intet til Aristoteles eller Jackie, men derimot en stor fisk som vaker rundt på den helt stille fjorden. Vi finner frem hov og fiskestang og strever en stund med å få tak i dyret. Håkon får lurt den opp i hoven og derved er årets første fisk et ubestridelig faktum. Fanget på litt ukonvensjonelt vis, men like fullt en fisk om bord. Vi mener at det kanskje er en sea bass, en god hvit fisk. Den blir halshugget, halehugget og filetert og kanskje blir det et utsøkt måltid under Håkons kyndige hender.  

Storfangst
 
Men neida, Håkon og Charles vil ikke ha denne suspekte fisken og gjør alt for å sabotere min drøm om selvfanget fisk om bord. De spanderer til og med middag og barrunde på meg i Lefkas, neste stoppested, for å unngå den forbannede fisken.  Det var jo hyggelig gjort. De påstår at det ikke er en sea bass likevel, at den er giftig og om ikke veldig giftig så i alle fall litt giftig og veldig dårlig matfisk.  Etter to døgn i kjøleskapet med alle slags omgåelser og sidespor må jeg innse at drømmen er knust. Den stakkars fisken ender i søppelkassen. Sukk!





Seilspyling og tørk i Lefkas












Lefkas var et trivelig sted og både middag og barrunde var av det gode slaget. Fint å se litt folk til en forandring. 

Vi spyler seil og dekk før siste etappe søndag opp til Cleopatra Marina ved Preveza der vi skal ligge et par døgn og forberede Bijou for vinterdvalen på Actio Yard like ved her.   

WD-40 - alternativ ankerdram, Cleopatra Marina

Vi er i mål for sesongen, dvs 2-300 meter gjenstår bort til verftet og kranen som løfter oss på land tirsdag. Det blir noen hektiske jobbedager, men med god hjelp fra Charles og Håkon blir dette sikkert grei skuring.


Bijou ved Cleopatra Marina