torsdag 19. september 2019

Tyrkia i sikte


Midt i stormen og før den etterlengtede sushi måtte vi flytte Bijou lørdag, men fikk heldigvis anvist en annen bøye 50 m lenger inn mot stranden.  Det gikk fint å flytte selv om Grete er ute av drift. Vi la på doble, dvs fire tau til bøya og bra var det da den massive festekroken vi bruker til å hekte oss på bøyen brakk tvert av i et heftig vindkast litt senere på dagen.


Endelig rolig på sjøen
Bijou på bøyen i Ormos Ornos, Mykonos
















Søndag leide vi bil og kjørte av sted til Ano Mero, Kalo Livkada og Anna’s Bay på sørsiden av øya. Bil (og båt) er ikke bra for vonde rygger, så i koselige lille Anna’s Bay leide vi strandsenger for å slappe av med fast grunn under føttene. Det kostet 40 Euro på bakerste rad - snakk om luksusfelle! På veien tilbake dro vi innom søte lille Ag Sostis på nordsiden av øya og sjarmerende, men veldig kommersielle og overfylte Mykonos town. Spesielt «Little Venice» i solnedgang er et must i byen.


Kalo Livkada

Kirken i klosteret i Ano Mera


Lite kapell i Ag Sostis

Anna's Bay med dyre strandsenger



Fra Venice Beach, Mykonos town


Mandag er det ny runde hos en bedre fysioteraput for Grete som begynner å bli ganske deppa for ryggen som ikke vil gi seg. Heldigvis roer vinden seg og det ser lovende ut for å dra videre dagen etter. 

Tirsdag satte vi kurs østover, ut av Cykladene og inn i sydlige deler av The Eastern Sporades langs Tyrkia’s kyst. Vinden har løyet og havet er rolig. Vi går stort sett for motor og seil det lengste strekket på vår runde i dette øyriket, ca 50 nm fra Mykonos til Ikaria. Det ble et kort nattestopp i Agios Kyrikos på denne formidable øyen, der Dionysos, fruktbarhetsgud og vingud, kræsjet i fjellveggen etter å ha fløyet for nær solen ifølge mytene. Sånn kunne det jo vært, for fjellveggen vi seilte forbi er kolossal. Men jeg tror han rett og slett blåste inn i fjellveggen under en helt vanlig meltemi storm. I alle fall må han ha kræsjet, for vinen her er ikke noe å skryte av.


På vei til Ikaria og etterhvert Samos
Oros Kerkios på Samos - 1433moh

  





Vi hadde tenkt å seile litt rundt på øyene her, bl.a. Nisos Fornoi, før vi skal til Samos hvor Anne og Gustav mønstrer på på lørdag. Men Gretes rygg er fortsatt så vond og dårlig at vi bestemmer oss for å dra rett til Pythagorion på Samos. Der vil vi dra på sykehuset for å ta røntgenbilder og få en lege til å se på henne.

Byen er oppkalt etter Pythagoras, som de fleste har hørt om, født 570 BC her på Samos. Han var filosof, mystiker og matematiker og etablerte en mysterieskole i en gresk koloni i Calibria i Italia.   Han er bl.a. kjent for den fantastisk anvendelige formelen som sier at summen av kvadratene av katetenes lengde i en rettvinklet trekant er lik kvadratet av hypotenusens lengde. Dette kan man f eks bruke til å regne ut hvor langt akterliket (hypotenusen) i storseilet er hvis du vet hvor langt bomliket og masteliket (katetene) er. Kjempenyttig – og man skal lete lenge etter et søtere ord enn hypotenusen.
Bijou ved kafevertens kafe på havnen
Sykehuset i Vathi, Samos
En kafevert hjelper oss til kai midt i byen. Han tilbyr endog Grete et rom hos sin mor som bor over kafeen når han ser henne stavre rundt på dekk skjev som en mast i kuling. Vi takker høflig nei, kjøper en kaffe på kafeen som takk for hjelpen og tilbudet og tar taxi til sykehuset. Ganske shabby sted, hvor resepsjonisten i akuttmottaket også administrerer sprøyter og annet godteri. En slags lege med toppcut sveis banker løs på Grete for å finne ut om hun har vondt. JAAA!! sier hun med kontrollert stemme. Vi blir sendt av gårde til røntgen, så tilbake for fire sprøyter i rompa og til slutt konsultasjon hos ortoped som konkluderer med at det ikke er noe nerveknip eller skiveutgliding eller annet snusk i ryggen, bare en svært dyp og hissig muskelspenning. Han beordrer total hvile noen dager på land et sted med badekar for varmebehandling.

Slik endte vi opp på Princessa Riviera Resort der vi har tilbragt dagen i dag og hvor jeg blir til i morgen og Grete blir til søndag.  Her kan hun slange seg på solseng i skyggen hele dagen, ligge i badekar så mye og lenge hun vil og bare hvile den hersens ryggen i håp om at den skal inngå fredsavtale før videre ferd sydover. Jeg skal bruke dager på Bijou til litt vedlikehold, få tak i nytt fokkeskjøte som er skadet og bytte gassbeholder.



Princessa Riviera Resort, Samos


Sykeseng??


Så vi kan vel trygt si at alt har ikke gått etter plan de siste dagene, men vi har kommet oss hit til grønne flotte Samos, vi får en velfortjent pause etter forrige ukes strabaser og Gretes rygg kan få litt nødvendig hvile. Så får vi se an hvordan det står til på søndag. 

Tyrkia i sikte
For den observante behøves ingen kommentar, men for alle andre kan jeg opplyse at ruten i kartet er oppdatert helt frem til Samos.  Ha en fortreffelig kveld der hjemme.