onsdag 8. mai 2019

Bijou ut av vinterdvalen


2019
Tirsdag 7. mai

Ut av vinterdvalen – omtrent som bjørnen – og i gang med ny sesong på Bijou i Middelhavet. Hoften er fikset og testet med knall og fall på ski (anbefales ikke) og funker mer enn godt nok til båtlivets gleder og sorger.
Det blir en spennende sesong. Grete har fått permisjon fra mai til november og blir med store deler av turen i år – en fantastisk mulighet for oss til å smake litt på «langturseiler-livet» og samtidig «oppdage» Middelhavet fra en ny side. I år blir det mye Italia/Sicilia og Hellas og litt Albania og kanskje tyrkiske farvann. Vi har valgt å være mye alene på Bijou i år, men får besøk av barn og familie og noen få vennepar her og der.

Men først, Bijou må klargjøres etter nesten 6 måneder i trivelige Porto Rotondo som også våkner til liv etter en lang stille vinter. Vårpuss og stell må til. Heldigvis ingen vinterpresenning som skal av, men til gjengjeld mye klebrig ørkensand overalt, til og med helt til mastetoppen. Helvask utvendig, polering, smøring av vinsjer, riggsjekk, montering av seil, oljeskift og nye filtre, sjekking av utstyr og mye mer.

Jeg dro ned 27. april og fikk selskap av Tom og Jan 29. april. Vi var heldige med været og de har vært til stor hjelp med klargjøringen. 3. mai seilte vi ned til Olbia i strålende vær og fikk testet at alt virker som det skal, bortsett fra ankerspillet som vi fikk reparert i Olbia etter hvert.


Riggsjekk



Seilmontering
Tom tar en pause





Endelig på vei

Jan til rors







Olbia 





Lørdag 4. mai dro Tom og Jan hjem og Erik og Per kom om bord på kvelden. Bijou ligger fint på den kommunale kaien her.

Mye vind søndag og defekt ankerspill førte til en dags utsettelse av avreise over havet, men 6. mai kom vi oss av gårde utpå dagen og seilte på slør gjennom hele natten mot Ponzu, ca 160nm, den første av en rekke øyer på veien til Napoli. Litt sjøgang i begynnelsen etter stormen søndag, men etterhvert fine forhold. Litt kjølig på natten, ull undertøy og full offshore utrustning var bra å ha på seg. Vi fikk besøk av en stor flokk delfiner på morgenkvisten. Lite båttrafikk her i det Tyrrenske hav, kun en enslig fiskebåt på natten og noe som ligner en fregatt (som flyter) på formiddagen.



Per klar for nattseilas

Solen går ned i det Tyrrenske hav mellom Sardinia og fastlands Italia

Kjølig morgen til havs
Mange venner på besøk

Vi nærmer oss Ponza og gleder oss til ankerdram, en høneblund og en varm dusj! 

Ankomst Ponzu 

Tre glade gutter - Erik. skipper, Per