torsdag 23. mai 2019

Sydover langs den italienske skinnleggen og vristen

Ny dag og nye muligheter her, selveste 17. mai som vi feirer med champagnefrokost på sengen eller køya som det heter om bord. Grete har tatt med et lite norsk flagg for anledningen og veiver vilt med det. Naboene lurer vel på hva vi driver med. Så fyller vi vann og kaster loss med kurs for Salerno.

 

På veien dit seiler vi forbi Minori, Maiori og Cetara, selveste ansjosbyen i Italia hvor vi hiver ut ankeret og tar jolla til land for en titt og lett lunch. Ingen av oss liker ansjos, så det blir den ene retten uten ansjos de har på menyen. Den er nok beregnet på de uten håp om ansjosfrelse eller de vantro som IS- fanatikerne ville sagt om oss.

Cetara
 

 


Salerno kalles gjerne mini Napoli, men det er ikke i nærheten så spektakulært hektisk og støyende. De har en flott strandpromenade og en ok gamle-by med trange smug og små butikker og en mer moderne bydel med en bra shoppinggate. Grete får en anbefaling og vi finner frem til Osteria dei Siponi, en »hull i veggen» restaurant, drevet av en liten familie. Veldig godt og morsomt sted.

Osteria dei Saponi, Salerno
med vertskapet


Salerno gater

 


Lørdag går med til å vaske klær og sengetøy i flere runder med sykkel opp bratte bakker til et selvbetjent vaskeri høyt oppe i byen. Alle byer her omkring har bratte bakker, omtrent som Bergen. På vaskeriet møtes all verdens Salerno-mennesker – og vi – med sin vask og skravler i vei. Og en liten kaffe på hjørnet mens vi venter på vasken. Lunch om bord, løpetur på promenaden og styrketrening på dekk før vi rekker mer vask, en kort shoppingrunde og pizza på en livlig plass på kvelden.

Søndag seiler vi sydover mot Calabria provinsen, mafiaens hjemtrakter. Vi snakker om skinnleggen og vristen på den italienske støvel. Her et sted i fjellene satt Paul Getty jr som gisselfange i månedsvis på 80-tallet tror jeg, kidnappet av mafiaen. Bestefaren, verdens rikeste mann på den tiden ville ikke betale løsepenger før de skar øret av den stakkars gutten på 17 år og sendte det til bestefaren pr post. Men øret sparte bestefaren for over 50 mill da kravet ble redusert fra $10 mill til $1.5 mill. Han ble jo løslatt, men det gikk visst ikke så bra med gutten. Makan til bestefar!! 

Vi bunkrer verdens dyreste diesel i Salerno (kr 19 pr liter!!) og setter kurs mot Acciaroli, ca 35nm unna. Flott seilas forbi Punta Licosa. Acciaroli er en søvnig liten landsby hvor havnesjefen fortsatt er i vinterdvale så vi og et par andre båter ligger longside og helt gratis. Stedet skiller seg ut ved at alle husene er bygget i naturstein og alt ser velstelt ut. Mandag og tirsdag har vi to lange etapper på 50nm++ hver for å komme til berømte Stromboli, en av Aeolian-øyene nord for Sicilia eller den pittoreske byen Tropea på fastlandet/vristen, alt avhengig av vær og vindretning. På veien stopper vi for natten i Cetraro, en litt spooky liten by med en overraskende fin marina. Vi er eneste båt i gjestehavnen og de eneste gjestene på en lurvete kafe rett utenfor marinaen. Far og sønn åpnet restauranten kun for oss og serverte veldig god sjømat med god vin til.


Acciaroli

Capo Palinuro





Cetraro marina - eneste gjest

Eneste åpne restaurant - eneste gjester er oss

Tirsdag morgen setter vi kurs mot Stromboli, men endrer snart kurs mot Tropea pga vindretning og bølger.  Flotte seilaser både mandag og tirsdag med stort sett sol og stø vestavind i passe styrke hele tiden. Det er fortsatt kjølig for sesongen her, det går mest i langbukse og vindjakke på sjøen. Grete er sjeleglad for at hun tok med dunjakke, den brukes flittig.

Tropea har en flott marina, men vi ble advart på VHF om mye sand og grunt vann i innløpet og ble guidet til å gå babord om bøyer der. Det gjorde vi, men gikk på grunn likevel da bøyene lå midt oppå sandgrunnen og ikke utenfor.  Ledmarkering på italiensk vis! Men sand er ikke fjell og vi bakket oss av og får ingen skade av denne landkjenningen.

Tropea by ligger 200 trinn opp fra havnen og viste seg å være et sjarmerende sted med en fantastisk utsikt over havet i solnedgangen mot vest og Stromboli i det fjerne. Vi rusler rundt, spiser litt og tusler hjem til tidlig kveld etter lang dag på sjøen. Helt stille på natten.

 

Tropea

 



Morgentrim og tøyvask og innkjøp av ny wine cooler og kraftigere fiskestang før vi drar onsdag morgen i 12-tiden med kurs for Stromboli, helt stille på havet og endelig litt varmt vær. Vi går hele veien, ca 30nm, for motor. På veien dit ser vi stadige utbrudd fra vulkanen på Stromboli og når vi hiver anker rett utenfor Scari kan vi også høre buldringen i forkant av hvert utbrudd, omtrent som en prustende hval. Et mektig skue der vulkanen reiser seg opp fra havet til nesten 1000m.o.h. med noen små hvite hus i landsbyen Ficogrande på en liten tunge i nordenden av øya som måler ca 12 km2.  Vi tar en tur på land med jolla og spiser bra på Ingrid’s restaurant med en spektakulær utsikt over havet og vulkanen.




Stromboli synes på laaaang avstand med sine nesten 1000m.o.h.
 

 

Ingrid's restaurant

Ficogrande ved foten av vulkanen

Det var her Hollywood-stjernen Ingrid Bergmann hadde sin romanse med den verdensskjente filmregissøren Roberto Rosselini i 1949 i forbindelse med innspillingen av Stromboli. Begge var gift og forholdet skapte stor skandale og fordømmelse verden over. De skilte seg fra sine respektive og giftet seg, men det hjalp lite på omdømmet. De laget flere filmer sammen, men alle ble nærmest boikottet og ble økonomiske fiaskoer. Det tæret på forholdet og i 1957 skilte de seg. I dag er filmene klassikere og regnes som mesterverk.   
Natten ble litt slitsom da det blåste opp litt og vi drev av, det er dårlig ankerfeste på lava bunn. Jeg satt oppe en stund og så en stor seilbåt drive til havs. De må ha fått seg en overraskelse når de omsider våknet. Vi hang så vidt fast på kanten av stupet ned mot større dyp.

I ettermiddag skal vi opp på vulkanen med guidet tur hvis været tillater det for å se utbrudd på nærmere hold. Det får bli til neste innlegg.