torsdag 16. mai 2019

Fortsatt vinter her…


Torsdag 16. mai


Det er fortsatt søndag og Erik og Nina kommer i ett-tiden og Grete i to-tiden. Det feires med champagne lunch om bord. 



Kjempehyggelig å møte Erik og Nina i Napoli



Nightcup på bibliotek







Så fort flasken er tom, tar vi toget til Pompei, ca en halvtime sydover. Det er utrolig å tenke på at her bodde 10-20.000 mennesker for ca 2.000 år siden og plutselig var det slutt for de aller fleste, i det herrens år 79 – begravd i 6 meter aske fra illsinte Vesuv’s utbrudd som varte i to dager. Pompei var borte vekk helt til byen ble gjenoppdaget i 1748. Asken «mumifiserte» alt og alle.  Fra utgravingene som startet i 1861 har de funnet ca 1.500 rester av lik i ulike fortvilte og smertefulle positurer som viser hvor overrasket befolkningen ble og hvor dramatisk denne hendelsen må ha vært. Og bygningene er utrolig godt bevart. Til og med malerier på veggene i ett av byens mange bordeller som viser ulike samleiestillinger til inspirasjon for kundene er godt bevart.





Colloseum i Pompei
Lokaltog til Pompei, skranglete greier, men fort går det




Velment veiledning eller til inspirasjon for kunder

Gipsfigurer av ofre slik de ble funnet nesten 2000 år etter utbruddet 
Iiiiiik - Vesuv "koker" i bakgrunnen
Mandag formiddag setter vi kurs for Sorrento og har en fin seilas ned dit. Vi ankrer opp utenfor havnen og lårer jolla, setter på motor og putrer inn til havnen til lunch og rask sightseing i byen. Vi har planer om uthavn i natt og etter veldig våt jolletur tilbake til Bijou, setter vi kurs for en av veldig få uthavner i dette området ytterst på Amalfi, halvøya. Men der er det for mye svell i sjøen så vi setter kurs for Capri en halvtime unna og ankrer opp utenfor havnen som ligger nordvendt og i ly for havdønningene. Men værgudene vil oss ikke godt denne kvelden og det blåser opp stikk i strid med værmeldingen og i nattens mulm og mørke letter vi anker og søker ro i Porto Turistico i byen Capri. Det ble rolig selv om vinden blåste godt gjennom natten, men til gjengjeld veldig dyrt. Euro 280 for en kort natt, det er for ran å regne!! På toppen av det hele ble vi jaget ut igjen på formiddagen pga en seilas og mange båter som trengte plassene i havnen. Etter en kort tur i byen i kø med for altfor mange turister, kaster vi loss og drar vår kos vekk fra denne overprisede og altfor hektiske turistfellen.

Nina og Erik i fullt driv i Golfo de Napoli

Sorrento






Porto Turistico Capri
Vi svipper innom Capris «tanngard» på sydsiden av øya, et lite parti helt fantastisk kyst med høye bratte «tenner» som stikker opp i havet, i hvert fall en av «tennene» har et stort hull – dårlig tannpuss? Så seiler vi østover tilbake til Amalfikysten til vinden stilner og motrer sakte videre langs denne fantastiske kystlinjen, forbi Positano og Prajano til Amalfi m med lunch underveis. Voldsom og plutselig vind ved innseilingen fører til at vi må ligge standby en stund før vinden løyer litt og havnesjefen slipper oss inn, rett akter i høy fart inn mellom to svære superyachter. Med god hjelp fra havnesjefen og hans assistent blir vi bundet og bastet fast i alle bauger og kanter. Service og atmosfære her står i sterk kontrast til Capri.




Hull i tannen







Lunch ombord

Positano

Amalfi er en trivelig by og vi spiser god middag på Locanda del Marinaio litt opp i hovedgaten. Ikke rart Ibsen trivdes her og skrev «Et dukkehjem» fra hotell La Luna litt opp i fjellveggen. Faktisk ligger mye av byen i fjellveggen. Eller det som er igjen av den. I 1343 førte et jordskjelv til at store deler av byen, som den gang huset over 70.000 mennesker, skled ut i havet og de fleste innbyggerne mistet livet. Historien og naturen her omkring er svært så dramatisk. 

Amalfi
 


"Lille Amalfi"


Cattidrale de St Andrea 

Bijou blir liten i dette selskapet

Vi bestemmer oss for å bli en ekstra dag og se oss litt omkring. Været er dessverre dårlig men vi tar likevel en utflukt opp bratte bakker til Ravello med åpen buss – en veldig våt tur, men fantastisk utsikt der oppe. Vi stikker innom Villa Rufolo med sitt spennende tårn fra 1200-tallet som nå huser et spesielt utformet museum med overraskende design og svært avanserte teknologiske løsninger. Litt sånn Ferrari. Vi dropper den åpne bussen og tar taxi hjem til Bijou. På kvelden fosser regnet ned, lyn og torden rister båten og temperaturen faller merkbart – vi setter faktisk på varmeapparatet, tenk det varmeapparat i Amalfi i mai!!!




Våt busstur opp til Ravello

























I dag torsdag mønstrer Erik og Nina av for å rekke hjem til 17. mai. De farter av gårde med ferge inn til Salerno og tog derfra til Napoli. Det var svært så fint å ha de med noen dager, bare så synd at været ikke har vært helt på topp denne uken.




Grete og jeg bestemmer oss for å bli enda en dag her og tar bena fatt og tramper opp en bratt skråning til Pogerola (ca 400m over havet) med lett lunch på Gerry’s pub og ned igjen en annen smal, bratt og snirklete trapp med stopp på det som ser ut som et asyl, men som er et flott hotell klistret fast i fjellveggen før retur til Amalfi. En slags topptur på 3 timer. Litt utslått tar vi en lur og deretter enkel middag om bord. Kanskje blir det en gelato i byen senere i kveld.