|
Hans Jacob og Ole med sitt pikkpakk på fergen til Kerrera |
Alenedagene ble ganske fine med sol og litt
sommerlig stemning her ute på Kerrera, skjønt temperaturen sjelden kommer over
14 grader i luften og kanskje 12 grader i sjøen. Men jeg fikk gjort det jeg
skulle om bord, og fredag kveld dro jeg inn til Oban med den vesle fergen og
møtte Hans Jacob og Ole på Rio Bar for et velkomst glass og en matbit før vi dro
ut igjen med siste fergen kl 21.15 til Kerrera og Bijou.
|
Bijou i Kerrera marina |
|
Shorts !! |
Lørdag ble en strålende dag med skyfri himmel. Det
ble feiret med å finne frem shortsen!! Jeg slo av en prat med et par fra Bergen
som har solgt sitt hus og sagt opp sine jobber og lagt ut på jordomseiling med
sin Nefertiti. De har seilt noen ganger på skotske kysten og ga meg noen gode
tips og de fikk noen tips fra meg om den franske vestkysten der de skal på sin
vei til Gibraltar. Så dro vi inn igjen til Oban for å handle mat og drikke for
noen dager og se på det skotske lørdagslivet i denne byen. Og der var det full
fart med trommedamer og sekkepiper og boder med all slags unyttig og glorete nips og dips og
massevis av folk. Og så fant vi en liten
kiosk som solgte fantastisk fine krabber og hummer og kamskjell. Og der var det
lang kø. Men det var vel verdt ventingen.
|
Kule trommedamer |
|
Sekkepipedame med kilt |
Så ville vi besøke byens whisky distilleri, The Oban Distillery. Vi er tross alt i whiskyland. Men der hadde de stengt for dagen. Da dro vi om bord og koste oss
med en lang og deilig skalldyrsmiddag. Det passer jo uansett ikke med whisky til
skalldyr.
|
Super skalldyrsmiddag ombord |
Vi dro av sted søndag morgen fra Oban til
akkompagnement fra entusiastiske sekkepipefolk som lirer av seg de forferdelige
sekkepipelydene hele dagen i denne byen. Det passer liksom ikke til en fredelig
frokost om bord så vi fortet oss av gårde. Men vi har endelig fått sett at noen
ganske få skotter faktisk går med kilt, kanskje for å trosse nymotens greier? Mens
andre går i shorts, kanskje for å trosse det kalde været? Jeah, be scottish, be
proud!
|
Sound of Mull |
Det ble en ganske så fin seilas nordvestover
gjennom Sound of Mull til Tobermory i vekslende vær og vind, dvs tåke, opphold,
regn, vind og ikke vind. Fulle seil hele veien, altså ikke fulle som fulle
folk, men alle kluter oppe for å si det sånn, og med litt motorhjelp av og til
når vinden tok en pust i bakken. Og med fokusert mannskap seilte vi fra alle
andre båter på vei opp denne fjorden. Det er jo alltid litt gøy for en skipper.
|
Tåkeheimen |
|
Vi tar'n!! |
|
Ole ved roret |
|
Hans Jacob ved roret |
|
.....mens skipperen kokkelerer lunch |
|
Velfortjent ankerdram i Tobermory |
Her i Tobermory kom vi frem en time før plan og
feiret både seilasen og det faktum at jeg nå har passert 10.000 nm på denne
langturen med en dobbel ankerdram. Det var kanskje ikke så lurt med tanke på at
vi hadde tenkt oss på Tobermory distillery besøk. Men der var det ikke mulig å
smake på noe som helst, ei heller få en omvisning, bare kjøpe whisky til den
latterlige pris av kr 1.000 – 2.000 pr flaske. Vi fant heller en bar der vi
bestilte tre shots av tre ulike Tobermory whisky varianter for å sjekke om
dette var bra saker. Men jeg har jo ikke peiling på whisky. Ikke Hans Jacob
heller. Ole påstår han kan noe om dette og var ikke spesielt imponert. Uansett
endte vi opp med å ikke vite helt hva vi likte best eller minst av dette. Da
gikk vi på en annen pub og tok en pils for liksom å komme tilbake til kjente
saker.
|
Forventning snudd til skuffelse |
|
Tobermory gatebilde |
|
Whisky tasting - alvorlig sak! |
|
Kirke og fish&chips, Skottland i et nøtteskall? |
Dette ble jo litt mye på en tidlig ettermiddag. Mannskapet sluknet, og jeg satte meg
til å skrive blogg i salig stemning og nesten i søvne. Jeg ble så salig trøtt
at hodet bikket i tastaturet og da tillot jeg meg en bitteliten power nap før vi spiste en fortreffelig middag med
kylling og super fløtesaus, kokkelert av Ole, muligens med noe
assistanse fra Hans Jacob.
Dere får ikke premie for å gjette at det regnet
hele natten, men vi sov ganske så bra inntil nabobåten skulle dra ca kl 0600.
De snakket et uforståelig språk og brukte mye tid på å diskutere hvordan de
skulle komme seg av gårde. Men de kom seg ut og bort og vekk og freden senket
seg atter over en stemningsfull morgen på bryggen. Mandag ble en aldeles nydelig dag med sol og
finfin vestavind. Herlig kryss ut fjorden til Pt of Ardnamurchan som er
Storbritannias vestligste punkt på fastlandet. Minner litt om Stad på veien ut
dit med flatt fjell som stuper ned i havet, men mindre dramatisk helt ytterst
der fyret ligger.
|
Ardnamurchan eller Stad? |
|
Storbritannias vestligste punkt på fastlandet |
|
Ardnamurchan lighthouse
|
|
En sjelden solfylt dag på havet |
Vi skulle til Loch Moidart østover rett nord for
Ardnamurchan halvøya, en liten fjord eller vik som ifølge bergenserne på
Nefertiti er en av de fineste uthavnene her omkring. Men vi ombestemte oss og
satte kurs nordover mot øyen Rum for bedre å utnytte den fine vinden og det
gode været. Det ble en super seilas i 8-9 knop mellom flate Much og dramatiske Eigg
opp til Rum der store fjell strekker seg til himmels og visstnok har navn fra
vikingkonger, men det har jeg ikke sett i noen pålitelig kilde. Kanskje fake
news? Det høyeste fjellet er 812 m.o.h. Langt senere herjet en annen kar her
som het Bullough, kanskje fordi han lignet på en bulldog? Han jaget alle som
prøvde å komme i land her med sine skytevåpen og da han arvet sin rike far
bygget han et slott innerst i bukten her i beste Edwardian stil som ifølge
legenden kostet ham halve formuen. Vi kom oss aldri på land for å beskue dette
flotte byggverket da det blåste så voldsomt friskt der ute på gjestebøya. Og
natten ble jo litt ruskete med mye svai frem og tilbake og uling i masten og
regn som tordner på dekk.
|
Morgenstemning på Rum |
De har utrolig nok ikke noe distilleri på Rum, men
det er kanskje ikke så rart. Den skumle Bullough hadde vel ikke penger igjen
til å starte noe destilleri og dessuten hadde han jo ingen kunder siden de som kunne vært kunder ble jaget bort før de kom på land. Det
bor fortsatt nesten ingen her på denne store øyen. Folk og fe er skremt bort for alltid ser det ut til.
Tirsdag fortsatte vinden og vi bestemte oss for å
seile til Maillag, en liten by på fastlandet på kanten av havet med en havn og
marina på jakt etter mat og whisky. Det ble en fin seilas i 7-8 knop med bare
halv fokk i vekselvis sol og regn og store bølger i hekken. Hekken? Det er
stussen eller baken eller litt mer folkelig, rompa på båten. Og den har vokst
mye med årene. I gode gamle dager var den smal og spenstig. På nyere båter er
den svært så bred og plump. Med bred hekk, eller rompe om du vil, blir det mer
hiv og rulling i medvind. Til gjengjeld blir det jo mer plass der bak på båten,
både ute og inne. Nok om det.
Vi la om kursen og seilte i fresende fart innover
Sound of Sleat syd for øyen Skye til Ilseornsay, en ganske stor og godt
beskyttet bukt hvor det var flust med bøyer å henge seg på. Nydelig sted med et
lite sjarmerende hotell, Eilean Iarmain, innerst i bukten. Og ganske så rolig,
som om værgudene forstår at dette idylliske stedet krever stillhet og ro. Vi
lårer dingyen, setter på motoren og setter kust mot hotellet. Neppe noe whisky
distilleri her, men vi håpet på å finne noe mat. Vi har ikke så mye igjen om bord. Vi fant ikke
matbutikk, dvs den ligger 2-3 km unna og var stengt for dagen.
|
En fot i bakken eller en fot på havet |
|
De vet å promotere sin whisky
|
|
Ilseornsa havn |
|
Hotel Eilean Iarmain |
|
Vakkert her i Ilseornsay - Bijou i sentrum |
|
Et fyr til beskuelse |
Men på dette sjarmerende lille hotellet fant vi til vår
store glede en whiskybutikk som solgte områdets lokale whisky,
PoitDhubh. Så da smakte vi litt på
whiskyen hennes og hun sjarmerte oss til å kjøpe en flaske som endatil var
langt rimeligere enn tilbudene i Tobermory. Kanskje ikke så fin, men vi whisky
amatører syns den smakte bedre. Endelig har vi greid å kjøpe en flaske av dette brune greiene, men vi har fortsatt til gode å se det hellige indre av et distilleri. Det får bli til en senere anledning.
Rundt hjørnet fra whiskybutikken fant vi en trivelig hotellpub,
Bar am Praban, og der fikk vi både pils og mat. Fortreffelig. Så skyndte vi oss
ut på Bijou igjen i god tid før lavvann. For da blir det visst tørt ved
hotellbryggen og langt utover bukten. Det
er jo litt dumt å gå i mudder, tang og tare tilbake til Bijou bærende på en
tung dingy.
Det var så trivelig her på Isleornsay at vi ble en
ekstra dag. Vi ventet på litt høyere vann og dro inn til land med dingy og la i
vei mot matbutikken langt inne på vidda. Nåja, vidda var kanskje å dra det litt
langt, men terrenget minner litt om høye sletter i Norge, f.eks. Hardangervidda
selv om alt her er irrende grønt og frodig og alt der er brun mose/lyng og
gråstein. Og på de høyeste fjelltoppene her glitrer det i nysnø. Nysnø i
juni!!! Jeg forstår nå hvorfor vikingene kalte det høyeste fjellet på Isle of
Man for Snefell. Som dere sikkert skjønner betyr snefell på vikingspråket
snøfjell på norsk. Nok om det. Vi fikk tak i det viktigste, brød, pålegg et par
middager og en flaske rødvin på denne kombinerte handlebutikken/veikroen in the
middle of nowhere. En kaffe og kake ble
det også.
|
På vei til butikken "in the middle of nowhere" og nysnø på toppene |
Etter denne 5 km lange turen langs veien måtte vi
ha en pils på den hyggelige puben og der ble vi fristet til å glemme innkjøpt
mat og heller bestille sjøkreps til middag. Og det ble seks store sjøkreps
perfekt kokt med aioli brød og salat og en bra vin til. Veldig godt. Det var nesten tomt på puben da
vi kom dit, men ganske så fullt og livlig da vi dro. Typisk engelsk/skotsk pub
attpåtil med godt kjøkken og med god stemning.
Aldeles strålende. Tilbake på båten feiret vi dette med noen runder
amerikaner som skipperen vant, men mannskapet har lovet hevn.
|
Vår favoritt pub på hotellet
|
|
Fantastisk gode sjøkreps her
|
|
På tur - aldri sur |
Dette innlegget ser ut til å bli for langt frem
til søndag. Så da stopper jeg her og deler i to. Jeg vil jo ikke kjede dere med
altfor lange historier. Resten av denne ukens viderverdigheter kommer kanskje på søndag,
PS: Vi har ennå ikke smakt på vår nyinnkjøpte whisky,
det går mest i vann, melk, juice, øl, vin, aquavit og – av alle ting – Baileys!
Og en og annen GT. Resten av denne