fredag 7. juni 2019

Europas fot er veldig lang



Stor stas å få besøk av Mona og Ole lørdag kveld. De tok en taxi fra Catania istedenfor buss eller tog og sparte nok tid på det til at vi rakk en skikkelig ankerdram - eller skal vi si taxidram? – og et glass sprudlevann før leggetid. I morgen søndag skal vi nemlig langt, ca 70nm og må starte tidlig, dvs 6-7 på morgenkvisten.

Nyklippet kaptein, Ole, Mona
Og sånn ble det, avgårde 06.30 i lett regnvær, men medvind ned Messina-stredet og etter hvert rundt tåen på den store italienske foten inne i den mer berømte italienske støvelen. Litt av en fot med fjelltopper opp mot 2.000m og endeløse strender med små søvnige og litt nedslitte landsbyer langs denne lange kystlinjen. Dette er mafialand og første havn - Saline Ioniche - er ikke anbefalt i pilotboken pga tvilsomme forhold i havnen, mye tyverier og antagelig uggen stemning der med mange store mørke menn med sten ansikt. Så vi seiler bare forbi i etter hvert fint vær, men lite vind og må gå mye for motor inn til Roccella Ionica som har en marina med det oppløftende navn Porto delle Grazie.  Vi får til og med prøvd gennakeren en time eller to. Det blir pizza på land, ca 1 meter pizza skal være passe for fire personer får vi høre og sånn ble det. Den lengste pizza jeg har sett noen gang og svært god var den også.

På tur ved kastellet i Roccella Ionica
 

Mona, Ole, Grete
 

Fin marina i Le Castella
Grete med ny (for stor) treningsball

Ole liker seg på havet
 


Mandag løper vi litt i skogen her, kjører styrketrening på dekk og i cockpit, spyler de siste rester av askestøv av båten og legger i vei ca kl 11 til neste havn, ca 45nm nordøstover med kurs for Le Castella, langt bak på tå ballen, rett før den italienske dameskoen løfter seg for å møte den høye stilettsålen. 

Det blåser opp og vi får stor sjø i hekken. Vi seiler platt lens med spridde seil og ruller mye. Dessverre blir det skade på beslaget i seilet og festekroken på spirbommen etter litt hard medfart i sjøgangen.  Når vi omsider kommer frem er det for grunt i innløpet til marinaen og vi må legge oss på den ene ledige plassen i fiskebåthavnen mellom store og små fiskebåter.  De ligger ikke på latsiden fiskerne her. På kvelden fikser de fiskeutstyr, på natten råner de langs bryggen i all slags gamle biler, på morgenkvisten stikker de til havs. Vi stikker også til havs, men først i 11-tiden og da er de fortsatt på havet. De kommer vel hjem akkurat til siestaen, men det blir jo dårlig med fersk fisk på morgen-markedet av sånt.

Jeg fikset festekroken på bommen med noen harde hammerslag. I tillegg til å være elektriker, motormann, elektronikk spesialist, seilmaker og snekker er jeg nå også blikkenslager. Mye fint å ha på CV’n.


Le Castella fiskehavn


Blikkenslager
 


På veien til Crotone tirsdag hiver vi anker mellom Capo Cimiti og Capo Colonne for en god lunch om bord og, for meg, årets første bad i sjøen. Temperaturen der er nå over 21 grader og vi føler sterkt på at sommervarmen endelig er kommet her i skyggen av den italienske støvel.


Badetid ved Capo Cimiti








Vel i havn i Crotone har vi mannskaps møte og bestemmer oss over en anker dram for å dra direkte til Corfu i morgen onsdag. Det er ca 125 nm og vil ta ca ett døgn. Vær og vind er gunstig for natt-seilas, så vi dropper hælen på den italienske støvel. Det går opp for meg at dette blir siste kveld i italienske farvann hvor vi har vært med Bijou helt siden september i fjor. Det er jo nesten litt vemodig. Det må i alle fall feires med en skikkelig italiensk middag på Ristorante Ercole. Det er mye liv på strandpromenaden i Crotone, byen som en gang var kjent for sine vakre kvinner og at Pythagoras, geometriens store mester, levde her. Det er langt mellom de vakre kvinnene nå og vi ser absolutt ingen rettvinklede trekanter. Men de har en flott borg og en enslig søyle fra et engang sikkert flott gresk akropolis. 

Crotone
Ved borgen i Crotone
Bildekk m blomster

Snart dans på promenaden i Crotone

Onsdag oppstår i stille fint vær og en lang morgen for alle om bord unntatt morgenfuglen Ole. Etter hvert blir det litt handling, jakt på ny gassbeholder og noe tauverk, en tur i gamlebyen for Grete og meg, en tur på stranden for Mona og Ole. Litt styrketrening og etter hvert lunch på Gambere Rosso – pasta vongole eller cozza, det siste måltid i Italia – før vi stikker til havs mellom gassplattformene her ute med kurs øst-nordøstover mot Palaiokastrita på vestsiden av Corfu. Det er meldt fine stabile forhold gjennom natten, sørlig vind 5-6ms og klarvær. Vi seiler i 5-6 knop med ett rev i storseilet og det lille selv-slående forseilet på ganske rolig hav – helt perfekte forhold for en behagelig tur over det Joniske hav som det heter her ved inngangen til Adriaterhavet mellom Italia og Kroatia/Montenegro/Albania.

Vi har kjøpt inn massevis av italienske godsaker som vi kan kose oss med i nattens mulm og mørke her på havet. Og jammen ble det en super natt-seilas! Vi ser noen få seilbåter, men de blir borte etter hvert. På natten møter vi et par lasteskip som kommer svært så nær, men de går bak oss med en mil eller to.  Vi går 3 timers skift, Grete og jeg tar første økt fra 23 – 02 og på igjen 05-08. Mona og Ole tar vakten 02 – 05 og 08 – 11. Det blir noen timer på øret på skråplanet.  Mye lyd og bevegelse, men svært så stabilt skråplan. Det blir jo så som så med skjønnhetssøvnen, men damene er storfornøyd etter gjennomført første natt-seilas i karrièren.



Fire gassplattformer utenfor Crotone
Klar for nattseilas


Vi seiler ut av solnedgangen

Nattevakten

Ny dag - nytt kland























Vi cruiser inn til bukten utenfor Palaiokastrita. De er veldig vakkert her, vi ankrer opp utenfor en idyllisk liten strand og tar et bad og en ankerdram, dvs ankersprudle for å feire den vellykkede nattseilasen. Vi tar sikte på å bli her for natten, svømmer inn og bestiller bord på strandrestauranten til hotell Akron der vi spiser overraskende godt på kvelden. Men natten har mer å by på. Det er vindstille og et betydelig svell inn fra havet gjør natten til en tørketrommel opplevelse. Det ruller voldsomt og ingen sover og ingen smiler. Ikke akkurat hva vi ønsket etter en natt på havet, men sånn er båtlivet – stadig noen greier som man ikke forutser.


Ankersprudle
Så slukner nattseilerne


Flott kveld i Palaiokastrita



To veldig fornøyde damer
Akron Hotell beach bar og restaurant


Bare idyll - før rullenatten
Før frokost prøver vi å legge Bijou mot sjøen ved å hive ut ankeret akter i det stille været. Et anker forut og et akterut. Det funker veldig brat og frokosten ruller ikke bort for oss.


Men det blir ikke mer uthavn på oss her – hvis vi kan finne plass innenfor moloen i den bittelille søvnige havnen. Jeg tar jolla inn, sjekker dybde og muligheter og slår av en prat med en selvbestaltet havnesjef som hevder at det bare er å finne seg en plass og slå seg til, men ingen strøm og intet vann. Til gjengjeld gratis!! En hollender jeg snakker med skal dra, Ole tar hevd på plassen og slik går det til at vi får den beste plassen i havnen og forhåpentligvis en stille og rolig natt. Damene er lykkelige igjen.  Vi legger ut på tur til et lite kloster på en topp, en enkel lunch der oppe og et bad og en søt, men ganske så udrikkelig gresk rosévin på en strand-bar etterpå. Men hva gjør vel det når vi har det som plommen i egget eller mer treffende som skipper og mannskap på egen skute? 


Vi funderer på om vi skal leie to firehjulinger i morgen for en tur rundt på denne delen av Corfu. Og enda mer lykke, Grete fant sin yndlings rosévin, Miraval, i en knøttliten dagligvarebutikk rett ved her. Nå er alt på stell igjen.


Lånte skjørt for anledningen
  


Munkekloster