onsdag 12. juni 2019

Albanske overraskelser og gresk orden







Mona, Ole, Grete
Lørdag er siste dag med Mona og Ole om bord. Da må vi på land her på Corfu. Ole får leie en firehjuling, men utleiedamen betror ikke det til meg og gir meg en puslete scooter. Kanskje fordi jeg er en god del mindre enn Ole og ikke ser jeg ut som en motorsykkelfantast heller. 



Uansett, vi krabber opp på doningene med damene bakpå og drar av gårde til den lille økologiske vingården drevet av familien Theotoky, en kjent politisk familie i Hellas med både forsvarsminister og statsminister i rekkene. Men eieren av vingården er ikke så politisk interessert og ville heller drive med vin. Vi får en hyggelig omvisning, hilser på førstedamen/eier som er av italiensk herkomst og får 
smake på diverse årganger av både hvit og rosè, men ikke den røde som de bare lager ca 3.500 flasker av i året og som er utsolgt!!



Så drar vi videre og ramler innom en liten landsby for lunch, hvor alt skjer på den lille plassen midt i byen under et enormt tre. Bord må flyttes når en liten lastebil med forsyninger kommer og kaoset blir komplett når enda en liten lastebil dukker opp. Hvorfor noen klager på dårlig tilkomst for varelevering i Oslo er ikke lett å forstå når en ser forholdene her. Vi freser opp på et fjell og innom spektakulært beliggende Lakones før vi raser ned fjellet igjen og nærmest kjører ut i sjøen for et bad etterpå i den etter hvert svært så varme ettermiddagen. Ole & Mona tar inn på hotell for siste natten før tidlig flight neste morgen og spanderer både drinker og god skalldyrs-middag på oss omstreifere på restaurant med danseoppvisning i god syden-stil. Vi takker for det og for svært så hyggelig følge på turen den siste uken.



 

Søndag bærer det av sted til Sarandes i Albania for utsjekking fra EU for å få nye 18 måneder i EU uten at vi må tolle inn Bijou. Tullete regel, men det er nå slik det er. Mer om det siden.

Albania i sikte

...da brakk spristangen







Sarandes, Albania



Albania byr på mange overraskelser, stort sett av det positive slaget. De snakker vesentlig bedre engelsk her enn i Syd-Italia. For så vidt snakker de også italiensk, men det hjelper ikke oss stort. Vi får svært god service ved ankomst av hyggelige Jelja som fikser og ordner det meste inkl registrering, tollklarering, passkontroll og det viktigste av alt, formelle exit-papirer ved avreise, alt for en rimelig sum Euro. Vi ligger bra i havnen som er inngjerdet og utenfor passkontrollen. Men vi blir jo kjent med grensevaktene og kan gå inn og ut som vi vil med et smil, mens fergeturistene fra Corfu står i lange køer for å slippe inn.

Her er det bare båter fra land utenfor EU i samme ærend som oss. Få blir her mer enn en dag eller to. Men Albania har mye å vise frem. Vi leier bil og kjører innover frodige daler til Blue Eye lagoon, en fantastisk liten oase med knallblått klart vann som bobler opp fra ca 50 meters dyp og ingen vet helt sikkert hvor dette vannet kommer fra.  Vakkert og mystisk. Vi drar videre over et fjellpass og ned igjen til Gjirokaster, en hel by med Unesco World Heritage status pga sine over 2000 godt bevarte ottomanske bolighus.

Blue Eye natural reserve



Ottomanske hus i Gjirokaster
 


Her ble faktisk Enver Hoxha født i 1908, kjent for sin frigjøringsinnsats under krigen og for å gjøre Albania til den siste kommunistiske stat i Europa. Dette fikk han ideen til under sitt studieopphold i Montpellier på 30- tallet. Først ble de okkupert av italienske fasister, så ble de infisert av franske kommunister. Stakkars folk!!  Enver Hoxha var statsminister fra 1944 til 1954 da han ga fra seg den posisjonen til en etterfølger som ingen husker, men kamerat Enver fortsatte å prege Albansk politikk frem til sin død i 1985. Da døde kommunismen også – heldigvis og til stor glede for folket som har lite til overs for den perioden i Albanias historie.

En annen kar som er født i denne rare byen er Ismail Kadere, en Nobel nominert forfatter som skrev litt kritisk om regimet og etter hvert flyttet til Paris og han bor fortsatt der. Frankrike fikk kanskje dårlig samvittighet for sin rolle i Albansk kommunistisk suksess og ga derfor Ismail og andre dissidenter politisk asyl i årene som fulgte?
I alle fall, vi besøkte huset til familien Kadare som er åpent for publikum. Pussig nok var det en fotoutstilling der fra Nord Korea med bilder og tekster fra de store landsfaderne Kim Jung Il og Kim Jung Un. Det skal vel minne albanere om hva de ikke lenger har i Albania. Utstillingen heter «Guardians of Paradise» og fotografiene fremstiller den rene idyll i Nord Korea, er tatt av to herrer fra Bergen ved navn Pedersen og Traavik som med støtte fra «Arts Council of Norway» har satt opp utstillingen. Underlige greier! 

Ismail Kadare

Dagligstue i Kadares hus
Kim Jung Il og Kim Jung Un

Liten Nord koreansk borger

Solnedgang i Sarandes 

Forfra og bakfra



Etter all denne «indoktrineringen» drar vi tilbake til Sarandes, leverer bilen og spiser en svært så god og svært så billig middag på Limani, den hotteste restauranten på Sarandes’ strandpromenade. Nesten som Aker Brygge hjemme. På kvelden ser vi to episoder av West Wing, eller Presidenten som serien heter på norsk, som en slags motvekt til dagens politiske overraskelser i Gjirokaster. Presidenten er fra 90-tallet, den gang vi så på USA som en betryggende venn. Nå for tiden har den amerikanske ørnen stanget hodet i glassruten så mange ganger at den bare flakser forvirret rundt i verdensbildet. Kanskje Kim ser en mulighet til å snike seg inn i Europa via gamlevennen Albania og med litt norsk hjelp?  

Kanskje best å komme seg unna. Tirsdag får vi våre exit-papirer med nødvendige stempel og drar tilbake til Corfu og legger oss i en fin liten bukt – Ormos Kalami – bare 8nm fra Sarandes. Vi trenger et bad etter flere dager på land i 30-34 grader varme. Vi bestemmer oss for å bli her over natten og drøye innsjekking i Corfu Town til i morgen. På stranden her i Kalami-bukten ligger The White House. Dit drar vi i kveld for middag, kanskje får vi sitte til bords med Presidenten og kanskje får vi anledning til å bringe Ørnen på rett kurs? 

Osmos Kalami, Corfu 

Det Hvite Hus sett fra Bijou
Rolig natt stort sett uten tørketrommel-rulling, bare litt når større skip fosser gjennom stredet her ute mellom Corfu og Albania. Etter deilig morgenbad i 24 graders vann setter vi kurs for Corfu Town, en drøy time unna. Her får vi en fin plass i Corfu Seilklubb, Mandraki som ligger fint til rett under the Old Fort utenfor gamlebyen. Etter stadige angrep fra diverse vandaler ble fortet bygget for å motstå nye fortsatt stadige angrep fra de ottomanske krigerne som herjet over store deler av Balkan på 1500-tallet.

Vi sklir inn i havnen uten krig av noe slag, men må til gjengjeld legge ut på et langt korstog til havnepolitiet og tollkontoret på andre siden av byen. Hellas er nøye på dette med inn-/utsjekking. Først må vi finne havnepolitiet som registrerer vår ankomst og antall personer om bord og som varsler tollkontoret. Vi vandrer som sagt gjennom hele byen og finner det til slutt. Så må vi vandre enda lenger til tollkontoret som slett ikke er så lett å finne. Ingen vet hvor det holder hus, sikkert fordi ingen betaler noe toll her. Grekerne er vel ikke så opptatt av leken til Donald og Xi Jinping.

Men til slutt finner vi det og etter mye om og men og diverse forklaringer, mange stempler og underskrifter og betaling av skatter og avgifter (ca kr 3.000), får vi utstedt vår Transit Log som gir oss lov til å seile Bijou i gresk farvann i opptil 6 måneder pr kalenderår mot å betale en skatt på ca kr 1.200 pr måned og ha båten i gresk farvann i opptil 18 måneder. Så må vi tilbake til havnepolitiet og få utstedt en mannskapsliste og registrere vår ankomst i Transit Log. Den må også forevises havnepolitiet i alle havner for registrering av inn og utsjekk og må leveres inn til tollmyndigheter når jeg reiser ut av Hellas og båten blir igjen her og må hentes ut igjen når vi kommer tilbake i september. Masse papir og bare kontant betaling. For et styr, som sikkert koster mer enn det de drar inn i skatt og avgifter. Men med digitale løsninger er det kanskje noe å tenke på for cruisepassasjerer i norske farvann??

Helt utslitte etter dagens korstog, tar vi et avkjølende bad og et glass kald vin i sjøkanten her i seilklubben og puster lettet ut når solen kneler bak de enorme murene i the Old Fort som legger sin kjølige skygge over våre svært så hete kropper.  Så får vi se om vi orker å ta en tur på byen i kveld.