tirsdag 26. juni 2018

Dramatikk i Tyskebukta



Da er vi igang med etappe 2 etter mannskapsskifte lørdag. Tom, Nicolay og Jan mønstret på i YC Marina ved Cuxhaven. Mye vind og møkkavær hele dagen, men middag og Tyskland - Sverige VM kamp på klubbhuset gjorde susen.

P.ga. sterke strømmer i Elbe ventet vi på tidevannet og dro ut ca 12.30 søndag. Vi var forberedt på skikkelig vaskebalje ut leden der elven møter havet, men det gikk overraskende bra. Etterhvert dreier vi vestover og kan gå omtrent en rett linje hele veien til Tershellingen på nordvest kysten av Nederland før vi dreier sørover til Den Helder som er mål for denne første leg på etappen, ca 180nm med beregnet ankomst mandag kveld.

Piece of cake? Absolutt ikke! Mye vind fra NV og sterke strømmer/tildels krappe store bølger gjør seilasen krevende.  Like før nattemørket kommer ryker festet til forliket i fokken og drar like godt med seg hele rullestaget ut av rulleboksen...det var som f......!!!  Vi måtte frem på dekk og berge/få ned seilet som fikk skikkelig juling og slet av seg skjøtefeste også i den sterke vinden. Vått og humpete i baugen for oss to som til slutt fikk surret seilet til manntauet. Med kaputt rullesystem og skader i seilet, seilte vi videre på bare storseil (og litt motor) gjennom den våte hufsete natten. 

Men dagen derpå - altså idag - ble aldeles strålende med fin gennaker seilas ned til Den Helder. Her fikk vi kjeft av den hollandske marine fordi vi tillot oss å seile inn i havnen akkurat når en svær fregatt skulle ut og da er visstnok havnen stengt for vanlige folk. Jaja, kanskje vi skulle stenge gatene i Oslo når en viss person i Byrådet skal ut og sykle?

Ellers har vi spist en enkel middag på klubbhuset og fått gode råd fra lokal seilmaker som kom til oss på få minutter og tok en titt på seilet.  Vi har fikset rullestaget og vi får antagelig også til en midlertidig reparasjon av forseilet og kan fortsette ferden i morgen. Men nå gleder jeg meg til en stille natts søvn og landfast frokost på flatt bord. God natt!!

Vakkert???

Nicolay 
Nicolay, Tom, Jan

Dagens kokk
Dagens velkjente lunch (Mr Lee noodles m pølsbiter)


Jan har full kontroll
Dagens gourmet middag (lasagna fra fra Lidl)


Skjøtefeste slik det ikke skal være
Den hollandske marine vokter på oss i hele natt