søndag 26. mai 2024

TOPPLØS I STRÅLENDE SOL


Bangor, Irland – ishavs capitol!! Kaldere land og by skal du lete lenge etter, men vennligere folk finner du ikke noe sted. Utrolig at folk kan være så positive og imøtekommende med det klimaet de har her. Grønt og frodig i den flotte naturen, brunt som f…. og trivelig på den livsviktige puben. Bra combo! Men mye drittvær.


Mannskap på plass - Gustav, Anne og Eric
Antagelig etter middag
siden Gustav drikker melk

 

Bangor marina 

Bangor waterfront









Torsdag morgen, etter en heftig vindfull og urolig natt om bord, kom Davy, en liten tett kar som kan alt om varmeapparater, tilbake med min reparerte Eberspracher. Ikke så greit uten varmeapparat i disse grisekalde våte strøk. Det var deilig å få fart på varmeapparatet igjen.  Så dro Anne og Gustav inn til Belfast for å se det fabelaktige Titanic museum, mens skipperen ble mekaniker og benyttet alenetiden til å bytte både oljefilter og dieselfilter. Vi kan ikke ha et oljefilter som skrur seg ut som en løs skrue i knotten, så det måtte byttes. Så dukket Eric opp fra intet, dvs London, dit han visstnok pendler fra Bergen for tiden. Alt ble feiret med utmerket fish&chips middag på Tom’s Inn.


På vei nordover - Blackhead Lighthouse ved utlåpet fra Belfast/Bangor

Det voldsomme været på torsdag gjorde at vi utsatte avreisen et døgn og det passet jo bra siden vi hadde mye ugjort her i Bangor. Men fredag la vi i vei oppover kysten i grått stille vær til vesle Glenarm, en liten landsby med bare to puber, men ingen restaurant. Da ble det pub besøk der hele bygda hadde samlet seg til fredagshygge ved den kullfyrte peisen. Kanskje ikke så miljøvennlig, men det blir småtteri mot Titanic som brant 600 tonn kull hvert døgn? 600 tonn!! Riktig trivelig oppvarming til glimrende middag om bord kokkelert av kyndige Anne etterfulgt av en fabelaktig god Irish Coffee tilberedt av Eric.


Glenarm marina med lundcefugl - vi så ingen
Glenarm pub med kullpeis

 

Ingen restaurant - god middag ombord

Lørdag ble en super dag med strålende sol og en frisk bris fra sørøst, 9-10m/s. Perfekt for kryssing over til Skottland på slør. Slør? Det har ingenting med islam eller hijab å gjøre. Det er når vinden kommer inn på båten på skrå bakfra. Det har jeg sikkert forklart før, men vi er blitt et år eldre og noen har sikkert glemt det. Det ble en superfin seilas med både capellatak og sprayhood nedfelt, altså helt toppløs Bijou for første gang denne sesongen. Det ble feiret med musikk og kald pils underveis. Da blir det liksom helt sommerstemning. Herlig!!


Toppless beauty



Toppless beauty



Herlig dag på havet







Anne ratter som besatt



 



















Nansen heter denne shuttle tankeren,
 på vei fra Balder feltet til engelsk havn


Fornøyd skipper


Mull of Kintyre, Skottland


Men som alltid her borte må seilas times i forhold til tidevann som gir sterke strømmer den ene eller den andre vei. Vi startet kl 10 for å rekke frem til Ardminish Bay på øya Gigha og velkjente The Boathouse for en etterlengtet skalldyrsmiddag.  Men prisen å betale var at da måtte vi streve med motstrøm noen timer. Sterk strøm fra nordvest og kraftig vind fra sørøst blir full kræsj med korte krappe bråttsjøer som krever aktiv styring.  Men etter hvert snur strømmen og de siste fire timer innover fjorden langs Mull of Kintyre ble magiske. Flat sjø, stabil båt, over 8 kn i sjøen og opp mot 12 knop SOG (speed over ground) time etter time der vi «flyr» forbi den ene seilbåten etter den andre. Det er sjelden kost på Bijou. Flott natur her på vestkysten av Skottland, men ikke så grønt som i Irland. Vi krysser fingrene for at det betyr mindre regn i ukene som kommer.    

 

Vel fremme surrer vi litt rundt i bukten og legger oss etter hvert på en gjestebøye som det er mange av her. En enkel molo stikker ut fra land ved The Boathouse, men det er litt for grunt der for Bijou. Vi lårer dingy, monterer påhengs og kommer oss på land for en utmerket skalldyrsmiddag på idylliske The Boathouse. Gode østers, super krabbe og kamskjell, sånn passe sjøkreps og herlig fransk vin. Aiai, perfect! Så idyllisk at vi bestemmer oss for å bli her en ekstra dag, dagen da Gustav blir en eldre herre på 70.



Ardminish Bay, Gigha Island









Bijou lengst ute i Adminish Bay


Bijou på gjestebøye


Natten til søndag på gjestebøye i denne åpne bukten gikk fint med bare litt skvalping rundt et regnvær i 3-tiden. Søndag morgen ble det stor frokost med flagg og kort til bursdagsbarnet som foretrekker å bli tiltalt som jubilant. Skulle derfor tro han ville juble og glede seg til å bli 70, men det gjør han visstnok ikke. Men jubilanten lysner opp når vi frister med tur på land, besøk i butikken som bare er åpen i dag fra 12 til 14, hvor de kanskje har sjokolade om er jubilantens absolutte favoritt blant godtesaker. På vår vei til Achamore Gardens litt syd for landsbyen her finner vi en liten boks med fristende bakverk hvor det bare er å forsyne seg og legge penger i en liten «Honesty Box». Der «in the middle of nowhere» finner vi en lokal bursdagskake for å hedre jubilanten.


Vi venter på vår etterlengtede GT
og skalldyrsmiddag

 

Idylliske The Boathouse





Boathouse GT
Boathouse skalldyr












I Archamore Gardens ser vi de mest fantastiske busker og trær og rusler rundt anlegget og tilslutt forbi eiendommens herskapshus som er i privat eie. Tilfeldigvis skal herskapet ut på tur i sin gamle Rolls Royce i det vi passerer huset. Eric, som den noble mann han er, tar av seg luen og hilser på Bergensk vis. De ble vel litt paff de to i bilen som stopper for en prat.  Det viser seg å være et svensk par som eier huset der de bor det meste av året, her ute «in the middle of nowhere».  Jaja, hver sin lyst. Ved kjøreporten inn til eiendommen oppdager vi at svenskene har satt opp et skilt med norsk og svensk flagg der det står «Viking Embassy». Jaja, det er ikke bare oljen vår svenskene misunner oss.  Men det var jo en morsom greie.


Stående kontor i regnvær under busk 









Archamore Gardens














Archamore 



Viking Embassy


I morgen mandag mønstrer Eric av da han savner så forferdelig sitt pendlerkontor i London. Takk til han for godt selskap og gode bidrag både over dekk og under dekk. Vi andre skal videre nordover til Oban etter hvert og vil savne hans gode Irish Coffees.  Vi får se hvordan vi skal klare oss uten.  

 Tja, det var vel det for denne gang. Det kan jo passe nå med et nytt innlegg på bloggen.